Monday with Jesu: Baristakurssi osa 1 - Espresso ja sen erilaiset tarjoilumuodot sekä kuumaa kaakaota

22:45Woopsie ! Onpas aikaa vierähtänyt. Edellinen drinkkipostaukseni on sittenkin tuottanut tulosta, joten en heitäkkään hansoja tiskiin vielä. Olen tänään baristakurssin toimesta juonut  k a h d e k s a n  kupillista erilaisia teitä teejuomia sekä kaksi kupillista kaakaota ja selvinnyt yllätyspistareista tuloksin 7/7 aiheena erilaiset kahvijuomat. I'm so fucking aaawesome ! Keskustellaanpa hetki niistä kahvijuomista. Millaisia ovat nämä valitsemani seitsemän kahvijuomaa, kun erilaisia espressokahvin muunnelmia on satoja ?
Espresso on lyhyt voimakas juoma ja kaikkien erikoiskahvijuomien perusta - Juuri tästä syystä avataan hieman enemmän espersson valmistamista espressokoneella.
Lämmitetään kupit, kahva ja kone, sillä espresso on pieni juoma ja jäähtyy nopeasti. Joissain espressokoneissa on kupinlämmitin koneen päällä, joten kupit lämpiävät siinä koneen lämmitessä. Kupit voi lämmittää myös kuumalla vedellä tai espressokoneen höyryttimellä.Täytetään sihti tuoreella sopivan hienoksi jauhetulla kahvilla. Käytetään joko yhden (7g) tai kahden (14g) annoksen sihtiä. Kahvin jauhatusaste on hyvin tärkeä espresson onnistumisen vuoksi, jotta vesi valuu purujen läpi oikeaa vauhtia. Tampataan kahvi sihtiin n. 15kg:n painolla ja asetetaan espressokoneeseen.

Kytketään vesipumppu päälle ja odotetaan... Kuluu hetki ennenkuin espresso valuu sihdin läpi espressokuppiin. Oikeaoppisesti espresso valuu n. 30ml / 25 sec. ja päälle syntyy kaunis crema eli kahvin kasviöljyistä, proteiineista sekä sokereista muodostuva vaahto.


Fun fact ! Yhden espressokupillisen tekoon menee n. 60 kahvipapua.


Espresso con Panna

Espresso kermavaahdolla
40-50ml, tarjoillaan espressokupista.


Cappuccino
Voimakas maitokahvi
Espresson päälle kaadetaan maitoa ja maitovaahtoa. 150-180ml, tarjoillaan cappuccinokupista.
Caffè Latte

Miedompi, pitkä maitokahvi
Tupla espresson päälle kaadetaan höyrytettyä maitoa ja halutessa hieman vaahtoa. 300ml, tarjoillaan lattelasista. (NOTE: Espresso kaadetaan lattelasiin reunaa pitkin, jottei crema häivy !)

Iced Latte
Caffe Latte kylmänä
Lattelasiin laitetaan jäitä ja kylmää maitoa. Tuplaespressoon sekoitetaan maun mukaan sokeria ja se kaadetaan juomaan viimeisenä. 300ml, tarjoillaan lattelasista.
Moccaccino / Chococcino
Cappuccino maustettuna suklaakastikkeella
150-180ml, tarjoillaan cappuccinokupista.Latte Macchiato
Caffe Latte yhdellä espressolla, mieto maitokahvi
Valmistetaan usein kaatamalla espresso viimeisenä maidon sekaan, 300ml, tarjoillaan lattelasista.


Maidon vaahdottaminen ?
Kaadetaan teräskannuun pari desilitraa maitoa ja asetetaan kannu espressokoneen höyrysuuttimen alle niin että suutin on juuri ja juuri maidonpinnan alla. Kytketään höyrytys päälle ja tarkkaillaan suuttimen korkeutta suhteessa maidon pintaan. Oikea maidonvaahdotuksesta tuleva ääni on tasainen voimakas suhina tai kohina. Suutimen tulisi seurata maidon pintaa maidon vaahdottuessa, ettei maitoon synny suuria kuplia ja ala pulputa. Maito on sopivan lämpöistä (60-65°C) kun kannu on niin lämmin ettei siitä tee enää mieli pitää kiinni. Kaadetaan kahvijuoman päälle ja nautitaan ! ps. Kulutus- ja kevytmaito vaahtoaa paremmin kuin kevyet ja rasvattomat maidot.

Kotioloissa maito voidaan vaahdottaa siihen tarkoitetulla maidonvaahdottimella.

____________________________________________________________________________________________


Espressokoneemme oli tänään ikävä kyllä rikki, joten perehdyimme kahvin sijaan teehen ja kaakaoon. Teejuomista nyt voisi puhua ikuisuuden - terveysvaikutukset, historia, teeseremoniat, kello viiden tee... Teestä kieltäytyminen on brittiläistä anarkiaa, mutta jaanpa teille kaksi aivan ihanaa kaakaoreseptiä näihin, tällä hetkellä, hyvin harmaisiin talvi-iltoihin. Kuuma kaakao olisi maistunut myös eilen kun meidän piti käydä jäällä kävelemässä, mutta lumisade, takapihalle ilmestyneet kummitustalot sekä pimeys pakotti meidät kääntymään takaisin kotiin heti jäälle päästyämme.Marianne-kaakao kahdelle
5dl maitoa
100g tummaa suklaata
3-5rkl Marianne Crushia
(Minttulikööriä)
Tarjoiluun kermavaahtoa

Mitataan kattilaan maito ja Marianne-murska. Kuumennetaan sekoitellen kunnes karkkimurska on sulanut. Rouhitaan suklaa joukkoon. Kaadetaan päälle kuuma maito hyvin sekoittaen ja halutessa terästetään minttuliköörillä. Kaadetaan Marianne-kaakao mukeihin ja tarjoillaan runsaan kermavaahdon kera.


 Chilikaakao kahdelle
5dl maitoa
½ tuore, punainen chilipalko
100g tummaa suklaata
½dl sokeria 
Tarjoiluun kermavaahtoa

Poistetaan chilistä siemenet ja leikataan palko pituussuunnassa muutamaan osaan. Laitetaan kattilaan maito ja chili. Kiehautetaan. Poistetaan chilisuikaleet maidosta ja sulatetaan paloteltu suklaa maidon joukkoon. Lisätään joukkoon sokeri sekä kaakaojauhe. Kaadetaan chilikaakao mukeihin ja tarjoillaan runsaan kermavaahdon kera. ps. Voimakkaamman chilin maun saat laittamalla chiliä enemmän tai keittämällä chili-maitoseosta hiljalleen kymmenisen minuuttia.

En huijannut, siellä tosiaan satoi lunta. Muut kuvat: Fuck me, ask Google.

You Might Also Like

0 kommentti(a)

If you’re really a mean person you’re going to come back as a fly and eat poop.