Artesaanityö: (Tähän kuuluisi otsikkohirviö)

21:43

Kaksikerroksisen rivitaloasunnon yläkerran pintaremontin ja stailauksen suunnittelu sekä toteutus JA rappusten uusiminen... Eikä tämä ole edes koko totuus. Pintaremontti suunniteltiin kyllä koko yläkertaan eli kahteen makuuhuoneeseen, olohuoneeseen sekä wc:seen, mutta pintaremontti toteutettiin vain yhteen makuuhuoneeseen joka toimii työ-/vierashuoneena sekä olohuoneeseen ja stailaus toteutettiin vain olohuoneeseen asiakkaan elämäntilanteessa tapahtuvien muutosten vuoksi. Montako lausetta tarvitaan selittämään mistä tässä kaikessa on kyse? Wc:n ja päämakuuhuoneen osalta tässä postauksessa on vain suunnitelmat pintaremontista sekä stailauksesta.

Työt tehtiin pääosin itse. Värimaailma koko yläkertaan on haettu olohuoneen tehosteseinäksi valitusta koivutapetista. Koko yläkerrassa käytettiin 3-sauvaista harmaata laminaattia ja suurimmat seinäpinnat maalattiin vesiliukoisella sävytetyllä valkoisella. Lattialistat tilattiin valmiiksi sävytettyinä ja väliovet maalattiin vaalean harmaalla ja kahvat vaihdettiin. Katto maalattiin mattavalkoiseksi ja verholaudat uusittiin.
Koivutapetti, siitä haettu värimaailma sekä lattialaminaatti


TYÖ-/VIERASHUONE

Asiakas toivoi yhteen työ-/vierashuoneen seinään puupaneelia ja käytti sanoja mielivaltainen ja ainutlaatuinen puhuessaan siitä. Suunnittelin asiakkaalle pari vedosta erilaisista uniikeista paneeliseinistä, joista hän voisi valita mieleisensä, mutten ollut miettinyt lainkaan millainen homma se olisi toteuttaa. Suunnittelussa ja havainnollistamisessa käytin 45 asteen kulmasta piirrettäviä kavaljeeriprojektioita. Kuvat on siis ensin piirretty käsin ja sittemmin siirretty koneelle ja muokattu Photosopilla.


Rakennusmies, jonka kanssa työskentelin, sanoi että hän ei ollut eläissään joutunut tekemään niin monimutkaisia koolauksia. Työ oli hyvin tarkkaa, sillä saumat piti saada siisteiksi, koska minkäänlaisia listoja ei haluttu käyttää, lukuun ottamatta kulmia. Paneeliseinä valmistui kuitenkin viikonlopun aikana, jonka jälkeen se lakattiin sävytetyllä paneelilakalla. Valitsin 125mm leveän mäntypaneelin sen hinta-laatusuhteen vuoksi. Samanlainen seinä ei varmasti kävele vastaan missään (Paitsi ehkä tämän postauksen jälkeen, he)
Koolauksia 


Paneeliseinä ennen lakkausta ja lakkauksen jälkeen


Lattialastulevyjen uusimisen jälkeen, kun laminaattia ensin asennettiin vierashuoneeseen, tuli meille yllätyksenä siinä olleet tummemmat alueet jotka asiakkaan mielestä näyttivät lähinnä shakkilaudalta. Hän halusi jo vaihtaa laminaatin toiseen, mutta rauhoittelin häntä että olohuoneessa, suuremmassa tilassa, lattian tummuuserot tasoittuvat ja loppujenlopuksi asiakas olikin hyvin tyytyväinen lattiaan. Seinät tasoitettiin, hiottiin ja maalattiin kolmesti ennen kuin saatiin se viimeiseen pintaansa. Ovi-, ikkuna-, ja kaapinovilistat maalattiin koivutapetista tutulla harmaalla.
Lattialaminaattien asennusta


Ennen - jälkeen


Vanha Billnäsin kirjoituspöytä toivottiin entisöinnin yhteydessä valkolakattavan, mutta kun katselimme koivun väristä tuolia huoneessa pintaremontin valmistuttua, tulimme siihen tulokseen että se ensinnäkin sopii huoneen väreihin, vaikka siellä on käytetty jo kahta eri puuta ja toisekseen pöydän arvoa kunnioittaaksemme haluamme säilyttää sen oman värin. Makuuhuoneen alustava kustannusarvio pintamateriaaleille oli n. 1 300€ + työpöydän entisöinti n. 700€.
Billnäsin kirjoituspöytä ennen entisöintiä


Työ-/vierashuone pintamateriaaleiltaan valmiina 
RAPPUSET

Vanha puupaneeliseinä portaikossa säilyi ennallaan. Rappusten uusimisessa tuli vastaan lukuisia vastoinkäymisiä. Uudet rappuset oli tarkoitus teettää opiskelijatyönä, mutta kauppa peruuntui, sillä jälki ei ollut toivottua. Mitat ja kulmat heitti puoli senttiä kaikessa ja maalausjälkikin oli aivan hirveää. Saimme onneksemme yhteyden erääseen timpuriin, joka lupasi tehdä toimivat rappuset jouluun mennessä hintaan 3 400€. Vanhat rappuset ehdittiin jo purkaa uusien tieltä, mutta koska ensimmäiset tilaamamme rappuset eivät sopineet paikalleen, toi niiden puuttuminen lisähaastetta remonttiin. Työvälineiden, materiaalien ja huonekalujen vieminen tikkaita pitkin yläkertaan ei ollut ihannetilanne. Kaidetolpat kuitenkin asennettiin, jotta lattia saatiin tehtyä. Uudet portaat tehtiin männystä ja niistä tuli valkoiset. Käsijohteet uusittiin ja tolppien väliin tuli mittatilauksena lasielementit Aki-lasilta.Ennen - jälkeen
Portaat valmiina
OLOHUONE
Olohuoneen seiniin, sävytetyn valkoisen päälle, laitetun Tikkurilan Stardust -kimallelasyyrin efekti saadaan hyvin esiin sohvapöydän yläpuolelle tulevilla spottivaloilla. Tilaan tuotiin vaaleanharmaa suuri kangassohva ja kuudenistuttava ruokapöytä uusiokäytettyä havupuuta. Huone on suuri, n. 34 neliötä, joten halutttiin sen avaruus säilyttää. Näin ollen valitsin pyöreän, matalan, korkeakiiltoisen valkoisen pöydän, joka aukeaa tarvittaessa viuhkamaisesti kahdessa osassa. Matala tv-taso ja sivupöytä tarjoiluun ostettiin käytettyinä ja tv-tason pöytälevy maalattiin vaaleanharmaalla. Käytävän ja varsinaisen huoneen erottavat tolpat ja palkki maalattiin koivutapetin harmaalla. Olohuoneen alustava kustannusarvio pintamateriaaleille oli n. 2 800 €. Tikkurilan Stardust –kimallelasyyri.


Ennen - jälkeen
Olohuone valmiina (siivoamatta tosin, he)

WC

Wc:tä suunnitellessani asiakkaan toiveet ja budjetti eivät aluksi kohdanneet, sillä hän olisi halunnut tilan lattiat ja laatoitusosan kokonaan valkoista mosaiikkia, jossa olisi ollut eri kiiltoasteisia paloja. Tämä vaihtoehto olisi maksanut maltaita. Niinpä lähdettiin havittelemaan realistisempaa kokonaisuutta kiertäessämme laattakauppoja. Valitsin lähtökohdaksi erilaisen mosaiikin, jota on tarkoitus käyttää seinässä epäsymmetrisesti 50mm leveinä tehosteraitoina. Sen kaveriksi suorakaiteenmuotoinen beige laatta ja tällä laattakoolla seinän laatoitusosa nousee 1250mm korkeuteen. Laattoja tilatessa ilmeni, ettei valitsemaani lattialaattaa enää ollut, joten siltä osin suunnitelma meni uusiksi. Tilaan tulee mustanruskea allaskaappi ja samaa sarjaa oleva suuri peili, jossa on valot. Myös wc-istuin ja allas uusitaan. Wc:n alustava kustannusarvio pintamateriaaleille on n. 1 800 €.
Alkuperäinen mielikuva...


Wc:ssä käytettävät materiaalit ja värimaailma 

PÄÄMAKUUHUONE

Wc:tä suunnitellessani löytämäni pitsitapetti toi mieleeni maalaisromantiikan ja haluaisin tuoda sitä pariskunnan makuuhuoneeseen. Tapetilla luodaan tehosteseinä, jota vasten rakennamme sängynpäädyn yötasoilla kanttaamattomasta laudasta ja petsaamme sen tummaksi. Muut seinät maalataan samalla sävyllä kuin vierashuoneen paneeliseinä. Vanhat kalusteet tv-taso, seinähyllyt ja vaatekaappi säilyvät. Makuuhuoneen alustava kustannusarvio pintamateriaaleille on n. 600 €.
Makuuhuoneessa käyettävät materiaalit ja värimaailma Suunnitelma sängynpäädystäAivan kuten kaikissa remonteissa, tuli tässäkin komplikaatioita. Aikataulut ja budjetti venyivät, kaikkia materiaaleja ei ollut saatavilla niin kuin suunnittelin, mutta olen tyytyväinen tähän asti tekemääni työhön. Opin, että ei ole olemassa sellaista käsitettä kuin ’hyvä ja halpa’. Sain työstä kakkosen asteikolla 1-3. Miksi vain kakkosen? Vain ja vain... Koska olen n. tuhat vuotta myöhässä aikataulusta ja pääsin tavoitteessani vain puoleen itsestäni riippumattomista syistä... Ai niin! Se mitä alunperin tulin kirjoittamaan........... SAIN TYÖSSÄOPPIMISPAIKAN! 

Ja vasemmalla minä... kyläilemässä anopilla... Yeeah... 
That's about it.

You Might Also Like

0 kommentti(a)

If you’re really a mean person you’re going to come back as a fly and eat poop.